Gå till Innehållet

Tips inför arbetsintervju

Förbered dig med 11 värdefulla tips inför nästa arbetsintervju: från klädval och hur du hanterar vanliga intervjufrågor, till löneanspråk och referenser.

Så förbereder du dig inför intervjun

För dig som är engagerad och ser varje steg i karriären som en chans att utvecklas, handlar en intervju om mer än att bara dyka upp. Det handlar om att visa vem du är och vad du kan tillföra, på ett sätt som gör skillnad.

Med våra 11 konkreta tips kan du gå in i din nästa intervju med större självförtroende och tydlighet. Oavsett om det gäller att bemöta intervjufrågor, förhandla om lön eller göra ett starkt första intryck – du har alla verktyg för att lyckas.

1. Ta vara på första kontakten

Du blir oftast kallad till anställningsintervju via telefon för att enkelt hitta en tid som passar. Redan där har du chansen att skapa en positiv bild av dig och visa ditt intresse för rollen och arbetsgivaren. Ett sätt är vara flexibel med mötestider och fråga ifall det är något du ska ta med dig till intervjun, till exempel referenser eller arbetsprov.

Ofta blir du kallad till flera olika intervjuer. Därför är det bra att veta vem, eller vilka personer, du ska träffa först i processen. Det ger dig möjligheten att förbereda dig på olika intervjufrågor och utgå från deras roller eller perspektiv i organisationen i dina svar.

2. Läs på om arbetsgivaren och rollen

Innan anställningsintervjun bör du läsa på ordentligt om arbetsgivaren, bland annat genom att besöka deras hemsida och LinkedIn-profil. Det är bra att få koll är arbetsgivarens nuvarande verksamhet, framtida planer, organisationskulturen, målgrupp(er) och uppdrag.

Om facklig representant eller kontaktperson anges i annonsen kan du alltid kontakta den personen för att veta mer. Det kan även vara värdefullt att prata med någon som jobbar på arbetsplatsen, eller till exempel få mer information på en arbetsmarknadsmässa.

3. Skapa en förståelse för organisationen

Det är viktigt att förstå och sätta sig in i branschen som arbetsgivaren verkar inom. Vilka är de stora aktörerna på marknaden? Vilka andra intressenter är viktiga? Och hur påverkar arbetsgivarens struktur ditt arbete? Genom att sätta dig in i den större kan du ge mer heltäckande och genomtänkta svar under intervjun, och även genom din kunskap framhäva hur intresserad du är av jobbet.

Till exempel om du söker jobb inom offentlig sektor kan du visa att du har förståelse för hur politiska beslut påverkar organisationens arbete – eller om du söker jobb inom industrin kan du nämna konkurrenter och marknadsutveckling.

4. Öva på intervjufrågor och hitta dina svar

En av de viktigaste förberedelserna som du kan göra är att öva på vanliga intervjufrågor. Vi har samlat ett urval av de vanligaste frågorna som brukar dyka upp på en arbetsintervju så att du kan förbereda dig.

Vill du förbereda dig ännu mer? Testa att generera mer specifika intervjufrågor utifrån den rollen du söker med AI-verktyget Cowrite som du har tillgång till som medlem.

Missa inte att du som är medlem i Akavia kan boka in intervjuträning med en jobbcoach helt kostnadsfritt. Då får du personliga tips på hur du kan förbättra din intervjuteknik och kan känna dig helt förberedd inför nästa arbetsintervju.

Öva med ett proffs inför intervjun

Intervjuträning med en personlig jobbcoach ingår kostnadsfritt i ditt medlemskap. Boka 20 minuter för att få individuella råd som tar dig till nästa steg i rekryteringsprocessen.

Mer om intervjuträning

5. Välj kläder till intervjun med omsorg

En bra grundregel när du ska på en anställningsintervju är ”hel och ren” – och att överklädd är bättre än underklädd. Viktigast är att du känner dig självsäker och att du skapar rätt fokus på dig som person.

Genom din klädsel kan du visa samhörighet och respekt för arbetsgivaren. Använd arbetsgivarens hemsida och LinkedIn-profil – speciellt under fliken ”Personer” – för att få en bättre bild av klädkoden på arbetsplatsen.

Några saker du bör undvika

  • Stark parfym
  • Röka precis innan intervjun
  • Tugga tuggummi eller snusa under intervjun

6. Att bemöta frågan om nuvarande lön och löneanspråk

Undvik att prata om nuvarande lön och löneanspråk för tidigt. Ju längre du väntar med att diskutera lön, desto bättre förhandlingsläge får du.

Det är även viktigt att du har en tydlig bild av vad rollen innebär, och vilka förmåner och anställningsvillkor som gäller, innan du kan ta ställning till lönen. Till exempel kan optioner, titel, semesterdagar eller flexibel arbetstid påverka din löneförhandling.

Innan intervjun kan du som är medlem använda lönestatistiken för att få en mer fördjupad bild av löneläget för den roll, sektor eller bransch där du söker jobb i – och även vässa argumenten inför löneförhandlingen med personlig lönerådgivning.

7. Mental förberedelse för att hitta ditt fokus

Det är naturligt att vara nervös inför en arbetsintervju. Se intervjun som en möjlighet för dig att bedöma om organisationen, rollen, chefen med mera, är rätt för dig. Tänk positivt och påminn dig om att du redan har gjort ett bra intryck med din ansökan och att det finns en anledning till att de vill träffa just dig.

Precis innan intervjun, ta dig tid för att göra något som får dig att bli fokuserad och självsäker. Oavsett om det är att ta en snabb promenad, lyssna på peppande musik, äta något energirikt eller meditera – du vet bäst hur du hittar ditt fokus.

Få ett försprång – genom hela arbetslivet

Med ett medlemskap i Akavia får du resurser och fördeler genom hela arbetslivet. Använd kostnadsfria verktyg för att förfina ditt jobbsökande och kontakta våra professionella rådgivare när du ska skriva avtal och förhandla om din nya lön.

Upptäck fördelarna med att vara medlem i Akavia Mer om medlemskapet

8. Kom i rätt tid

Kom ungefär 5-10 minuter innan utsatt tid. Om du är framme för tidigt, ta en promenad runt kvarteret för att hitta ditt fokus. Skulle du bli försenad, ring och meddela det så snart som möjligt.

9. Första intrycket och kroppsspråk

Sätt inte för hög press på dig själv och försök slappna av. Ett starkt första intryck handlar inte bara om vad du säger, utan om ditt kroppsspråk. Ha ett fast handslag, håll ögonkontakt och tänk på att även din hållning kan förstärka intrycket av dig som självsäker eller avslappnad.

Blir bjuden på kaffe, tacka ja eller be om te eller ett glas vatten – det ger dig chansen att småprata för att skapa en positiv stämning innan intervjun. Är det fler som ska vara med på intervjun, hälsa på alla i rummet så att du vet vem du ska rikta eventuella frågor till.

10. Ge ”rätt” svar på intervjufrågorna

Se arbetsintervjun som ett samtal där både du och arbetsgivaren får chans att lära känna varandra. Vara ärlig och svara inte det du tror att arbetsgivaren vill höra, en van intervjuare genomskådar det snabbt. Du kan öva på att formulera dina tankar utifrån vanliga intervjufrågor men undvik att memorera färdiga svar som kan kännas stela.

11. Förbered dina referenser

Skicka kontaktuppgifter till referenserna först efter arbetsintervjun och uppge namn, position, kontaktuppgifter och vilken yrkesrelation ni har till exempel medarbetare, chef, kollega eller teamlead.

I samband med detta, prata med dina referenser och informera dem om jobbet du sökt. Då kan de förbereda sig inför och ge relevant feedback till arbetsgivaren.

Skicka ett tackmejl efter intervjun

För att visa att du är seriös och engagerad i att få jobbet kan du skicka ett mejl till intervjuaren efter intervjun. Tacka för deras tid, bekräfta ditt intresse för rollen och nämn något specifikt från intervjun som du tyckte var intressant.

Missa inte att förbereda dig inför nästa steg – vässa argumenten inför löneförhandlingen och se vad som är viktigt att veta  innan du skriver på ditt anställningsavtal.

Råd och stöd om att söka jobb

Tips om du ska på en Teams-intervju

Ta del av 10 frågor att ställa på intervjun som gör att du imponerar på arbetsgivaren, och som gör att du kan avgöra om just det här jobbet är rätt för dig.

Utvärdera din insats

Det bästa rådet inför en anställningsintervju är att du är väl förberedd. Frågorna du får kan vara svåra att svara på. Därför har vi listat de vanligaste intervjufrågorna här.