Inför lönesamtalet
När det är dags för lönerevision är det viktigt att du förbereder dig på rätt sätt inför ditt lönesamtal. Nedan hittar du en lista över förberedelserna, steg för steg.
-
Vikten av kollektivavtal
Rätten till en lönerevision och lönesamtal kommer genom kollektivavtal. Det finns många kollektivavtal med flera olika lösningar. Så det kan vara relevant att stämma av vad som gäller enligt just ditt kollektivavtal.
-
Utgå ifrån medarbetarsamtal eller utvecklingssamtal
Innan det är dags för lönesamtalet bör din arbetsgivare ha haft ett medarbetar- eller utvecklingssamtal med dig. Medarbetarsamtalet är framåtblickande och syftar till att du och din chef gemensamt sätter mål och lägger upp en strategi för hur du ska nå dessa. I samtalet diskuterar ni vanligtvis också vilka förutsättningar du behöver för att nå målen, arbetsbelastning, anpassning, kompetensutveckling och annat som ska underlätta din arbetsmiljö och prestation under året. Medarbetarsamtalet ligger sedan till grund för ditt lönesamtal.
-
Basera lönesamtalet på lönekriterier
Vid sidan av medarbetarsamtalet, påverkar era lönekriterier ditt lönesamtal. Dessa bör ha presenterats och diskuterats med alla anställda långt innan det är dags för lönesamtalet. Fundera över hur väl du uppfyller var och en av dessa. Lönekriterier brukar ta upp olika aspekter av själva arbetet och uppehåller sig därför inte bara kring prestationen. Så fundera över hur väl du uppfyller dessa.
-
Tydliggör formen för lönesamtalet
Arbetsgivaren bör i god tid innan informera dig om hur lönerevisionen genomförs. Det är inte helt ovanligt att man hos vissa arbetsgivare tillämpar ett system med två lönesamtal. Då är ofta fokus för det första samtalet en utvärdering av prestation och arbetssätt, medan det andra samtalet har fokus på det förslag om lön som chefen presenterar. För att du ska få rätt förutsättningar är det viktigt att chefen tydligt informerar om upplägget.
-
Förbered dig med fakta
Gör en lista med vad du har åstadkommit och var så konkret som möjligt. Har du fått utökat ansvar, levererat innan en deadline, tagit dig an ett extra projekt eller löst en uppgift på ett bra sätt? Fokusera på dina mål och på om du uppfyllt eller överträffat dessa. Utgå från det ni pratat om under medarbetarsamtalet.
-
Dina förmågor
Även din förmåga att samarbeta, ge service och ta ansvar för dina och andras arbetsuppgifter och mål, är en del av din prestation. Oftast finns det uttryckt i era lönekriterier eller definitionerna av de. Att endast uppfylla mål och resultat är därför inte tillräckligt. Det är en fördel om du kan visa att du är en tillgång för både verksamheten, chefen och kollegorna. Kartlägg därför, inte bara – vad du har gjort utan – hur du har gjort det.
-
Använd dig av lönestatistik
Som medlem har du tillgång till Sveriges, förmodligen, bästa lönestatistik med över 370 000 akademikers löner. Du kan jämföra din lön med andra med samma erfarenhet, utbildning, befattning med mera. Med lönestatistiken kan du också stämma av din nuvarande lön och arbetsgivarens löneförslag i förhållande till marknadslöneläget för din befattning.
-
Rådfråga lokalt förtroendevalda
Om det finns lokalt förtroendevalda från Saco-S, Akademikerförbunden, Saco-förbunden eller Akavia på din arbetsplats är det klokt att också prata med dem. Detta är personer som kan ha mycket lokal kännedom om löneläget på just din arbetsplats.
-
Få lönerådgivning från experter
Inför lönesamtalet kan du kontakta medlemsrådgivningen och prata direkt med en förhandlare som kan svara på dina funderingar eller frågor om lön och lönerådgivning. Som medlem kan du få både coachning och stöttning inför ditt lönesamtal, med en personlig expert som utgår från din situation.