Arbeta för en jämställd arbetsplats
En jämställd arbetsplats borde vara en självklarhet för alla arbetsgivare
Många undersökningar visar att jämställda arbetsplatser är mer kreativa, lönsamma och klarar kriser bättre. Dessutom har jämställda arbetsgivare lättare att attrahera och behålla yngre personer. Att sträva efter en jämställd arbetsplats borde därför vara en självklarhet för alla arbetsgivare.
Jämställdhet gynnar innovation
Innovation och utveckling är allt viktigare i ett konkurrensutsatt arbetsliv. För att följa med i processen och förstå sin målgrupp, behöver arbetsgivare se till att samhällets mångfald återspeglas i de ledande positionerna i verksamheten och att inkludera kvinnor i alla vitala beslut.
Jämställdhet säkrar kompetensbristen
Flera branscher står redan inför eller riskerar kompetensbrist i framtiden. En lösning på problemet är ett aktivt jämställhetsarbete, både för att behålla befintlig kompetens och för att konkurrera om de bästa talangerna i framtiden. Det blir följaktligen avgörande med ett aktivt såväl som systematiskt jämställdhetsarbete för att både kvinnor och män ska vilja satsa på ett arbetsliv i alla branscher.
Jämställdhet bidrar till bättre hälsa för alla
Traditionella normer styr fortfarande vår uppfattning om hur kvinnor och män ska bete sig. Medan kvinnor generellt förväntas ta ett större omsorgsansvar på jobbet och privat, och till exempel uppfattas som hårda om de agerar beslutsamt, beskrivs många män istället som starka, handlingskraftiga och framgångsrika - en mansroll som både begränsar och kan få negativa konsekvenser på arbetsliv och hälsa.
I ett jämställt arbetsliv skulle kvinnor inte uppleva något glastak och snarare få kommentarer om prestation, än sitt utseende. Män skulle kunna visa sig sårbara och vara engagerade föräldrar, som tar lång föräldraledigt. Forskning visar att män med ett större ansvar för sina barn är mer rädda om sin egen hälsa, vilket på sikt gynnar både individen och arbetsgivaren.
Hemarbete påverkar jämställdheten
Pandemin har visserligen medfört stor flexibilitet i arbetets förläggning, och minskat stressen för alla de medarbetare som slipper jobbpendla, men det har även lett till risker för jämställdheten. Om kvinnor även i framtiden fortsätter att arbeta hemifrån i större omfattning än män, kan det få negativa konsekvenser för kvinnors möjlighet till karriär och utveckling.