Om diskriminering i arbetslivet
Vad gäller enligt diskrimineringslagen och vilket ansvar har arbetsgivaren för att förbygga diskriminering? Få råd och stöd om diskriminering i arbetslivet här.
Råd och stöd om diskriminering
Diskrimineringslagen
Det är viktigt att förstå vad diskrimineringslagen innebär för att skapa ett arbetsliv där alla har samma rättigheter och möjligheter. Utöka din kunskap här.
Sexuella trakasserier
Ta del av råd och stöd gällande vad du kan göra om du blivit utsatt för sexuella trakasserier och se vilken skyldighet din arbetsgivare har enligt lag.
Att förebygga diskriminering
För att skapa en inkluderande arbetsmiljö där alla kommer till sin rätt behöver arbetsgivare förebygga diskriminering på jobbet med aktiva åtgärder enligt lag.
Vi finns här för dig
Som medlem kan du alltid vända dig till medlemsrådgivningen. Då kommer du i direkt kontakt med en professionell och personlig rådgivare/förhandlare som kan ge dig råd och stöd i alla frågor som rör ditt arbetsliv.
Du och din situation är i fokus när du kontaktar oss. Oavsett om du vill få råd om hur du kan hantera en utmaning på jobbet eller om du behöver konkret stöd i en situation finns vi här för dig.
Diskriminerad på jobbet
Ordet diskriminering används ofta i vardagen för att beskriva att man blivit orättvist behandlad eller kränkt. Däremot, för att något ska vara diskriminering enligt lag behöver missgynnandet eller kränkningen bland annat ha ett samband med en diskrimineringsgrund.
Hur diskriminering ser ut på jobbet eller i arbetslivet kan variera, men för individen kan det vara en oerhört svår situation att ta sig igenom. Till exempel kan det resultera i att kvinnor får lägre lön för samma arbete som män utför, att akademiker med utländsk härkomst har svårare att få jobb och att homosexualitet blir ett hinder i karriären.
Diskrimineringslagen preciserar vilka diskrimineringsgrunderna är och vilka former av diskriminering som är förbjudna. Lagen ställer även krav på att arbetsgivare ska arbeta förbyggande för att motverka diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
Alla arbetsgivare måste ha ett förebyggande arbete mot diskriminering. Det ska ske i samverkan med de anställda, till exempel genom skyddsombud på arbetsplatsen. Precis som med det systematiska arbetsmiljöarbetet ska förebyggande arbete mot diskriminering ske hela året. Genom att höja medvetenheten kan vi åstadkomma förändring och det leder till inkluderande arbetsplatser där fler människor tillåts bidra och ta plats.
Skyddsombudet på arbetsplatsen kan göra stor skillnad eftersom hen har kontakt med medlemmarna, kan fånga upp attityder på arbetsplatsen och förmedla vilka frågor som är viktiga för dem i samtal med arbetsgivaren.
Om du upplever att du blivit diskriminerad på jobbet ska du i första hand anmäla det till din arbetsgivare. Så fort det finns misstanke om diskriminering eller trakasserier måste arbetsgivaren utreda händelsen och se till att det inte händer igen.
Enligt lag har facket rätt möjlighet företräda dig i diskrimineringsärenden, vid sexuella trakasserier och i ärenden som rör missgynnande som har samband med föräldraledighet. Om du vill kan du även göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
Som medlem i Akavia kan du få hjälp och stöd utifrån din situation från våra experter. Vi är på din sida och ser till dina individuella behov.
Frågor vi driver
Arbetslivet vinner på mångfald
Mångfaldstänk är ett viktigt och långsiktigt arbete som ska vara en naturlig del av varje verksamhet, såväl organisationsövergripande som i den vardagliga dialogen.
Rasism i arbetslivet
Vithetsnormen och vita medarbetare är för det mesta i majoritet i svenskt arbetsliv. Många tror ändå att rasism inte är ett problem i Sverige. Att det var något som hände förr, någon annanstans.
Sexuella trakasserier i arbetslivet
Arbetsgivare har ett stort ansvar att förebygga kränkningar och sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Som fackförbund har Akavia en viktig uppgift att agera blåslampa så att frågan inte glöms bort.
Etnisk diskriminering på jobbet
Etnisk diskriminering på arbetsmarknaden kan uttryckas och upplevas på många olika sätt. Få mer kunskap om konsekvenserna av diskriminering på grund av etnicitet och förebyggande åtgärder.
Jämställdhet i arbetslivet
Jämställda arbetsplatser är mer kreativa och lönsamma och bolag med kvinnor i styrelsen löper lägre risk att gå i konkurs. Forskning visar att medarbetare på jämställda arbetsplatser mår bättre.
Bli medlem
Akavia är fackförbundet för dig som är- eller studerar till ekonom, jurist, samhällsvetare, it-akademiker, personalvetare eller kommunikatör.
Till ansökan